Van Cure naar Care gebruikt cookies om jouw website ervaring te verbeteren. Lees meer
OK

Overleg en informatie delen zijn cruciaal in de zorg voor zorgvragers met palliatieve zorgnoden. Palliatieve zorg heeft als doel de kwaliteit van leven van ongeneeslijk zieke zorgvragers te verbeteren en hun comfort te maximaliseren. Dat kan alleen worden bereikt door nauwe samenwerking tussen iedereen betrokken in deze zorg, zoals artsen, verpleegkundigen, zorgkundigen, palliatieve zorgteams, en alle andere zorgverleners. Ook de zorgvrager zelf en diens naasten moeten betrokken worden. Het overleg tussen de verschillende disciplines kan op verschillende manieren worden georganiseerd: multidisciplinair palliatieve zorgoverleg, informele patiëntenbesprekingen, …  Belangrijk is dat tijdens zo’n gebeuren informatie over de medische geschiedenis, symptomen, behandelingswensen en psychosociale aspecten van de zorgvrager wordt gedeeld. Naast het overleg binnen het zorgteam, is communicatie met de verschillende diensten die betrokken zijn bij de zorg, essentieel voor een optimale zorgcoördinatie.

Hier vind je activerende werkvormen die kunnen helpen om op een efficiënte manier wijzigingen in de situatie van de zorgvrager te documenteren en inspiratiematerialen om alle zorgprofessionals met een signaleerfunctie in een organisatie te trainen in effectieve communicatie.

Samenwerking binnen een zorgteam en tussen diensten helpt bij het afstemmen van de zorg op de specifieke behoeften van de patiënt, het voorkomen van onnodig lijden, het maken van weloverwogen beslissingen rondom behandelingen en het bieden van emotionele steun aan zowel de zorgvrager als de familie.