Project
Naar een duurzame cultuurverandering in de Vlaamse zorgorganisaties in zeven stappen
Naar een duurzame cultuurverandering in de Vlaamse zorgorganisaties in zeven stappen
Het vergroten van de palliatieve zorgcompetenties van zorgverleners en het verbeteren van de integratie van vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg in Vlaamse zorgorganisaties.
Beschikbare kennis, ontwikkeld in onderzoek, ontsluiten voor zowel zorgverstrekkers met een gedifferentieerd profiel als voor toekomstige zorgprofessionals in de basisopleidingen hoger onderwijs.
Toepassingsgerichte vertaling van de materialen uit VZP+ en PACE voor en gevalideerd in woonzorgcentra en thuiszorgsettings.
Samenwerken met netwerken palliatieve zorg en andere spelers uit de sector zodat hun medewerkers, opgeleid met coachende vaardigheden tijdens dit project, op korte termijn, de projectresultaten breed kunnen uitrollen.
(1) Indexeren In kaart brengen van bestaande vormingsinitiatieven op het vlak van integratie van vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseinde zorg, om zo specifiek ontbrekende informatie en nood aan vernieuwing te identificeren. De vormingsinitiatieven worden ingevuld in een raster bestaande uit zeven thema’s en vijf doelgroepen afgeleid van de VZP+ en PACE onderzoeksprojecten.
Output: het ingevulde raster
(2) Cocreëren Hertalen van beschikbare instrumenten tot innovatief, inspirerend sensibiliserings- en vormingsmateriaal op maat van diverse doelgroepen met een helder en herkenbaar design.
Output: vormingsmaterialen en tools
(3) Valideren Uittesten, evalueren, optimaliseren van de projectresultaten in woonzorgcentra en thuiszorgsettings.
Output: geïmplementeerde verandertrajecten
(4) Lanceren Beschikbaar stellen en ruime bekendmaking van het vormingsmateriaal via een online platform op maat.
Output: website
(5) Bekrachtigen Toekomstige coaches trainen in het gebruiken van de ontwikkelde instrumenten en in het begeleiden van woonzorgcentra en thuiszorgactoren met het doorvoeren van een palliatieve zorghouding in de dagelijkse werking.
Output: getrainde coaches
(6) Futureproof maken Versterken van zorgopleidingen door introductie en implementatie van de ontwikkelde instrumenten.
Output: innovatie in zorgopleidingen
(7) Betrekken Uitwerken van projectresultaten samen met studenten uit verschillende opleidingen en hen samenbrengen met het werkveld.
Output: beroepsproducten van bachelorproeven
In de figuur rechts vind je ons concept: door een combinatie van (minimale) kennis en self-efficacy maken we van elke zorgverstrekker een palliatieve zorg influencer!
Het onderstaand grafisch overzicht vat het project ‘Van Cure naar Care’ samen: de problematiek die we willen aanpakken door de zeven projectdoelstellingen te realiseren en de maatschappelijke en economische impact die we verwachten na afloop van het project.
Voor dit project, gefinancierd door VLAIO, slaan het Lectoraat Palliatieve zorg van Howest Verpleegkunde en de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van VUB/UGent de handen in elkaar.
Samen beschikken we over de vereiste inhoudelijke deskundigheid omtrent vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg, alsook alle vereiste expertise omtrent de ontwikkeling van pedagogisch en didactisch onderbouwd vormingsmateriaal.
Howest is een creatieve, innovatieve en ondernemende hogeschool met een sterke reputatie in maatschappelijk relevant, praktijkgericht onderwijs, valorisatiegericht onderzoek en dienstverlening voor het brede regionale en internationale werkveld.
De opleiding Verpleegkunde zet sterk in op klinisch redeneren, praktijk via simulaties, skills labs en stages én een persoonlijke begeleiding zodat de studenten afstuderen als competente en pro-actieve zorgprofessionals.
De onderzoeksgroep van de Howest opleiding Verpleegkunde voert praktijkgericht onderzoek uit rond thema’s zoals mantelzorg, morele stress, simulatie-onderwijs, en palliatieve zorg. Hun onderzoeksresultaten worden zowel in de opleiding als in de zorgsector geïmplementeerd.
De onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde is een alliantieonderzoeksgroep tussen de VUB en UGent. Ze verrichten hoogstaand wetenschappelijk onderzoek in de zorg rond het levenseinde in België en in heel Europa.
Onderzoekers met verschillende wetenschappelijke achtergronden werken in een gemeenschappelijke onderzoeksstructuur om interdisciplinair collaboratief onderzoek te faciliteren.
Hun onderzoeksoutput leidt tot verbetering van de palliatieve zorg in opleiding, onderwijs, klinische praktijk en beleid.
VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen) is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. Ze stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat.
TETRA is een VLAIO programma voor praktijkgericht onderzoek door hogescholen en geïntegreerde opleidingen in de universiteiten voor ondernemingen en non-profitorganisaties.
Om onze projectdoelstellingen te realiseren in overeenstemming met de noden en wensen van onze doelgroepen werken we samen met de rechtstreeks belanghebbenden en eindgebruikers van de projectresultaten: Vlaamse social profit en non-profitorganisaties in de zorgsector.
Om de kwaliteit van de projectresultaten te garanderen doen we beroep op de expertise en de deskundige blik van onze kritische vrienden.