Van Cure naar Care gebruikt cookies om jouw website ervaring te verbeteren. Lees meer
OK

Debriefingsessies bieden een gestructureerde ruimte waarin zorgteams kunnen reflecteren op hun ervaringen en lessen kunnen trekken uit hun dagelijkse praktijk. Het is een gelegenheid om samen na te denken over successen en uitdagingen. Het delen van verhalen en het benoemen van wat goed ging, wat minder goed ging en hoe verschillende situaties hen hebben beïnvloed, kan zorgverleners helpen groeien in hun professionele ontwikkeling.

Het vermogen om gebeurtenissen af te ronden en te reflecteren op de zorgpraktijk draagt bij aan een holistische en zorgzame benadering van (palliatieve) zorg.

Bovendien is het essentieel om te erkennen dat emoties en gevoelens een aanzienlijke invloed hebben op de manier waarop zorgverleners voor mensen zorgen. De complexiteit en vaak emotioneel beladen aard van (palliatieve) zorg kunnen leiden tot stress, verdriet en morele dilemma’s bij zorgverleners. Het is daarom cruciaal om deze emoties niet te negeren, maar ze actief te bespreken tijdens debriefingsessies. Het delen van gevoelens kan helpen bij het verwerken van emotionele stress en het voorkomen van burn-out, waardoor zorgverleners beter in staat zijn om empathie en compassie te behouden in hun zorgpraktijk. Dit draagt bij aan het welzijn van zowel zorgverleners als zorgvragers en hun naasten.

Hier vind je instrumenten die kunnen helpen om debriefingsessies te faciliteren voor zorgprofessionals met een signaleerfunctie.