15 juni 2023
Om tijdige, gepaste palliatieve zorg te kunnen bieden, is het essentieel om de wensen van zorgvragers en hun naasten te kennen. Maar de identificatie van het begin van de palliatieve fase en de nood aan vroegtijdige zorgplanning is niet evident. Een gebrek aan kennis over palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en de voordelen ervan, het niet herkennen van knipperlichten die palliatieve zorgnoden markeren en een te beperkte self-efficacy bij zorgverstrekkers, zijn de belangrijkste oorzaken van het laattijdig opstarten van vroegtijdige zorgplanning en palliatieve zorg.
Binnen het TETRA project ‘Van Cure naar Care’ werden in het academiejaar 2022-2023 twee bachelorproeven uitgevoerd door studenten verpleegkunde. Zij onderzochten het effect van een innovatieve manier van vorming op de kennis en zelfeffectiviteit van zorgverstrekkers betreffende vroegtijdige zorgplanning. De onderzoeksvraag “Knipperlichten signaleren de nood aan vroegtijdige zorgplanning en palliatieve zorg bij zorgvragers. Hoe kunnen we zorgverstrekkers aanleren om ze te herkennen en ermee aan de slag te gaan?” werd door Vienna Geldof uitgewerkt in een woonzorgcentrum en door Femke Degrande in een thuiszorgorganisatie.
Download via de links hieronder de bachelorproeven van Vienna en Femke en kom alles te weten over hun onderzoek!
De conclusie geven we alvast mee: de combinatie van korte vormingsmomenten voor kennisoverdracht en een activerende werkvorm zoals een serious game om de kennis onmiddellijk in praktijk te brengen, is een efficiënte methodiek om de kennis en self-efficacy rond vroegtijdige zorgplanning in woonzorgcentra en de thuiszorg te verbeteren.